That touching moment when




Me : Adik rasa tak kuat nak hadapi ujian Allah. I don't know why i have to face this hard test.
Mak : Cuba bersangka baik dengan Allah. Setiap ujian yg Allah bagi tu ada hikmahnya. Cuba bagi pandangan yang baik tentang hikmah Allah.
Me : I know, tapi kali ni adik rasa betul2 tak kuat. I cried a lot these two weeks. Macam2 masalah yang datang. Lepas satu, satu yang timbul.
Mak : Kenapa mengeluh ni? Kalau mengeluh, takde pahala. Allah bagi ujian terhadap hambaNya yang mampu.
Me : Tapi adik rasa tak mampu. Kalau adik mampu bersabar, adik takkan menangis.
Mak : Menangis tu kan bagus. At least kurang beban yang ada dalam diri tu. Selebihnya berdoa, tawakkal pada Allah, serahkan semua keputusan pada Dia. Awak
Me : *speechless*
Mak : Awak tu kalau nasihatkan orang lain senang, tapi bila diri sendiri ada masalah tak boleh selesai.
Me : *crying*
Mak : I never missed any chances to pray the best for my husband, my kids, my family. Sebab tu dalam setiap sujud, setiap solat kita, dan setiap apa yang kita buat tu kena ada doa. Kekuatan seseorang tu ada dalam doanya. Allah tak pernah jemu dgr kita merintih berdoa. Stop crying! Jom, pergi dapur. I've cooked something for you. Your favorite.
Me : *smile*


p/s : Then i start to realize everything happens with a magical reason. I shouldn't complain. Accept the test and start to deal with it nicely.
p/s : KS, saya kecewa dgr jawapan awak. Why now baru awak cakap yg awak tak boleh?? :'(
p/s : Minggu depan Trial sem 2, wish me luck!

No comments:

Post a Comment