hobi buang tebiat hari ini



 rasa terliur plak bila tgk ayah makan megi .. ummm , takpe . nasi ade ..
ok , takde kena mengena langsung dgn tajuk utk hari ni .


hari ni tetibe je aku jadi rajin nak memasak . . saya kan dah baik , sedang belajar cara memikat hati suami suatu hari nanti *ayat minta pelempang dari mak . hahaha
mak balik je dari pasar and terus letak ikan dalam singki . entah macam mana aku jadi rajin plak nak siang ikan dan masak . 





alah  kalau setakat siang ikan tu , takde hal .. bila cakap topic siang ikan , dulu mase pergi Kem dekat mana entah . baru aku tahu yg Asyran tak berapa nak pro siang ikan . emmm , ikan tu pun hilang kepala . telur ikan yg aku suruh dia simpan pun hancur sehancur hancurnye ! okay sila belajar lagi ye . 




ok sambung balik kisah ikan dgn aku untuk hari ni .

aku ni memang suke siang ikan , tak tahu kenapa .. siang benda lain aku tak nak . sebab ikan tu senang kowt . walaupun , oh shit , darah ikan terpercik ke muka ~ ada aku kesah ~ hehehe . okay lepas selesai siang 6 ekor ikan , mak suruh lumurkan dengan asam jawa and garam .  lepas tu aku amik garam botol besar tp takde sudu dlm tu . and ternampak bekas kecil yg sejibik macam garam . aku pun suruh mak bukak kan bekas tu and lumur lah dgn ikan ..................  dah selesai and now masa untuk menggoreng . mak pelik kenpa ikan tu lambat garing . 








suddenly !!!





"adik !!!!! tadi tu bukan garam ! itu ajinamoto !"



Ya Allah terkejut aku ! err , bukan salah aku kan sebab mak pun tak kate apa masa aku suruh dia bukak . *dia pun lumur ayam dgn ajinamoto jugak 


 alah , jgn risau boleh cover balik .. hahaha . letak la garam semula . apa la susahnye
dan goreng macam biasa .







part menggoreng selesai . now kite mulakan dgn part memasak sayur .


lagi la senang and yelah . ni first time nak try masak doe .. dalam masakan tu ade cendawan , kacang panjang , bawang and ketulan ayam *kecik2 ..




#sedap giler saya masak . dan sesuai untuk pesakit pesakit sebab kurangkan gula , kurangkan masin ^^_^^





so that's the first thing i learn today .. okay , lepas ni boleh masak lagi .. hahahaha



p/s : semalam mak dgn ayah dah salah anak .. okay nasib baik tak salah bayi waktu aku masih kecil . hehehe 

No comments:

Post a Comment