saya perasan !!

minggu 1st school ni most happenin for me every year . sebab dapat jumpa kawan kawan balik . haha . boleh sembang lebih . tahun ni dapat lagi sorang pelajar baru kelas saya . dari Kajang rasanya . entahlah , saya tak bersembang dgn dia pun . sebab saya selalu pening duduk sebelah dia . dia ni mungkin berbakat dalam nyanyian tapi tak lepas nak masuk AF kowt so dia pun nyanyilah kat tepi tingkap.patutlah Kuantan ni tak berhenti hujan . lagi kuat hujan turun , lagi kuat dia menyanyi. yang saya perasan lagu , Hujan , MUH , Bunkface and so onn . . itulah yang memekakkan telinga saya dan kawan disebelah . enough saya tak suka sembang dengan dia sebab dia ni suka sangat menjawab ! nak kata hensem ? pendapat korang ? no komenn . malas nak komen rupa . lantak lah kau punya suka . hey dah 17 tahun ni . SPM bulan 11 . lambat lagi ke ? macam dah hampir plak . huuuu . tahun ni insha Allah saya akan cuba buat yang terbaik dan cuba untuk majukan diri serta menyepikan diri dari dunia ICT *crying . saya dah nak jadi dewasa weyhh !! *kecoh 1kampung . dewasa means saya akan mula bersikap matang . dah tak boleh bersikap seperti keanak-anakan lagi . tapi saya tak boleh perangai tu sejak saya naik form4 . form3 dan ke bawah tak yah kata lah sebab saya ni tegas , serius , menyampah tgk orang nangis , hot-tempered , kasar , tahu nak belasah orang jee . hehehe . tapi sejak naik form4 saya jadi takut , budak-budak , sikit sikit nak tersentuh hati senang cerita tacing lah . mudah betul saya nak menangis . tapi saya menangis bukan sebab putus cinta macam orang lain tu . tapi menangis bila orang usik saya , buli saya , marah saya , paling ketara bila orang tinggi suara sikit dgn saya pun dah boleh banjir ! saya buat tak tahu . tapi bila balik rumah , saya menangis . menangis mcm tak pernah nangis setahun . camner tu ?? saya paling kuat nangis fasal kawan . kawan lah yang buat saya tak berhenti mengalir airmata . saya tak punya hati setabah mak , dun care macam ayah , ignore macam kakcik , tak punya kekuatan nak tegas macam angah . semuanya kata saya ni lembik , lembut sangat , saya bersikap itsar , selalu mengalah dgn kawan . saya tak pernah tegas akan hak saya dgn kawan . bila saya cuba pun saya kecundang jugak *menangis . . saya jatuh jugak ! tak pernah ada kekuatan nak balas balik . saya mengadu kat Tuhan je yg saya lemah . dari luaran orang nampak saya okay sebab saya tak nak tunjuk saya lemah . saya hipokrit kan ? mana la hilangnya kekuatan saya yang dulu . ketegasan saya , kebengisan saya , kekuatan diri , emosi yang tak pernah peduli orang kata apa . semua tu hilang . sapa yg curik power saya tu ? pulangkanlah balik . orang duk cakap saya sombong sebab tak tegur orang . padahal saya sebenarnya takut + malu nak tegur . nampak jelah saya ni macam senang bercakap *mmg pun . . tapi sebenarnya permulaan saya nak bercakap pun saya terpaksa korek stamina dan ketabahan dalam dalam . saya takut nanti orang tertinggi suara dengan saya , saya banjir depan kamu nanti . saya memang takut bila orang tinggi suara / marah dgn saya . trauma ! dulu masa saya kecik , saya nak sangat cepat jadi dewasa .

sebab bila saya dah dewasa , saya dapat pakai baju macam mak datin tu
saya boleh kumpul duit bnyk bnyk
saya dapat keluar dengan kawan kawan tanpa kawalan mak ayah lagi
boleh cepat apply mana mana U then amik PhD , mak ayah mesti bangga
saya boleh kerja apa pun yang halal dgn kelulusan yg saya ada
saya boleh buli orang , saya boleh  marah orang suka hati kalau buat salah
saya mampu beli semua jenis BMW yang saya suka
saya boleh bercinta dengan sapa sapa pun
saya boleh bawa mak ayah pergi melancong everywhere including stay kat Mekah pun saya sanggup tanggung
boleh kata apa pun boleh buat la bila kita dah dewasa kan kan kan . . .


tapi baru saya perasan bila saya dah umur 17 ni . .
saya dah tak main mainan hotwheels saya tu
saya tambahkan lagi chocolate dalam diari snek saya
saya jumpa ramai kawan yg boleh tikam saya dari belakang
saya dah tak main  teng-teng macam dulu
saya dah tak main dgn sedara saya kat pokok rambutan rumah atok
saya takut nak main mercun sekarang termasuklah bunga api
saya dah berani pegang macam macam haiwan menggelikan like frog dgn ular tapi saya takut dgn kucing
saya tak guna colour pensil tapi pen warne wani plak
saya dah tak muncung muka bila tak dapat apa yg saya nak cuma saya kecewa dlm hati
saya kerap takut nak cakap dgn lelaki *yg dah biasa tu okaylah. .
saya tak bawa beg gambar barbie doll ke sekolah dah even beg roda
pensel saya pun tinggal 2 selebihnya pen yg banyak dgn note mcm mcm
saya tak baca buku doraemon dah
fav saya yg buat saya separuh gila si Mr.Bean tu pun saya dah tak dak masa nak tgk
Teletubies pun dah tak ulang masa saya dah besar ni . saya tgk kat Youtube ke kdg kdg
saya tak kesah kalau tak de kemudahan mcm handphone atau internet . tapi games wajib ada
saya mula berani nak tidur sorang sorang
lagi bnyk tanggungjawab saya
keputusan yg nak buat pun kena hati-hati
bukan essay 360 patah kata dah kena tulis
assignment bnyk smpai tak tidur malam agaknya
nak hidup kena cari makan sendiri
bnyk sgtlah tanggungjawab yg kamu sendiri boleh fikir andai kamu berfikiran matang


dulu mak ayah sanggup habes duit semata mata nak beli mainan saya . sanggup bg saya keluar jalan jalan anytime , mak ayah bagi makan coklat bnyk bnyk biarlah gigi rongak asalkan saya puas . kalau tak saya pasti merengek nak lagi . tapi sekarang bila nak SPM mak ayah naik pening keluar beratus bayar barang sekolah saya . satu set saya nak sekolah tak termasuk buku buku sekolah dan rujukan dah dekat dua ratus . barang sekolah saya , darilah beg ke alat tulis , file file , buku rujukan , kertas mcm mcm  smpai semak tong sampah dgn kertas , sanggup bagi saya guna barang mahal mahal supaya saya senang belajar . buku rujukan tu pun dah tebal kalahkan novel jiwang yg selalu saya baca .

betullah kata setiap orang yg dah dewasa . sekarang pun saya dah nampak kebenaran nya . masa remaja means time sekolah mcm ni
> mula bergaul dgn rakan rakan tnpa batas
> dari berkawan , mula bercintan
> dari sms mula mengemis cari duit nak chat , call
> dari hp mula ajak keluar
> dah pandai nak berjiwang jiwang , penuh dgn ayat ayat madah bercinta
> bila bercinta , makan tak basah , mandi tak kenyang , tido tak lena
> berkepit macam esok Tuhan nak ambil nyawa dah
> cemburu tak tentu fasal
> sanggup habis duit untuk kekasih
> sanggup tak makan bila kekasih dalam kesusahan
> kekasih tak reply mcj or call , dah mula gelabah
> mcm mcm panggilan yg ada boleh kalahkan mak bapak kita tu yg selalu panggil maknya dgn ayhnye jee
> "u janji jangan tinggalkan i , i sayang u sgt sgt sgt "
> honey , i love you !!!
> dah seronok bercinta mustahil tak terselit jiwa gelora ketiga
> bila dah clash mula lah menagih simpati
> yg si teruna whether "mampos kat kau ar betina, aku tak nak kau dah ataupun saya sayangkan awk lagi . tolong jgn tinggalkan saya"
> si dara plak " saya sanggup bunuh diri kalau saya hilang awak / alah , laki bnyk lagi aku boleh cari ,bukan dye sorang je yg ade"
> mcm mcm perkataan yg keluar bila dah clash , aku salah hg , hg salah aku .
> bila clash , cari orang lain
> terlibat dgn aktiviti haram
> kita buat semua ni mcm lah dunia ni kita yg punya
> cinta sejati lah katakan . . .
> keturunan Adam dan Hawa dah tak tahu malu lagi especially remaja berlagak mcm laki bini depan mak bapak , depan orang dewasa
 > bnyk lagi lah sebenarnya yg boleh perasan

saya cakap ni bukan suka suka nak mengutuk orang . saya pun dulu pernah bercintan jugak . mcm tu lah saya , bukan main lagi . dgr cakap kekasih ja . mak bapak pun saya tak hirau . tapi lama lama saya sedar lepas saya terbaca satu artikel fasal restu ibubapa dan restu Allah akan sesuatu perhubungan . sesuatu hubungan yg kita jalinkan dgn kekasih tanpa restu Allah dan ibubapa , rupanya tak kekal lama . sebab tu couple je putus , couple putus . saya sedar yg cinta sejati hanyalah utk Allah . selagi mak ayah tak restu , hubungan saya tak akan kekal . walaupun direstui dari ibubapa . tapi seeloknya bukanlah sewaktu bersekolah ni . masih banyak perkara yg perlu dipelajari . banyak tanggungjawab bila dah mula dewasa . bnyk masalah lebih dari masalah couple dan kawan kat sekolah tu .

yakinlah dgn kata kata seorang yg berilmu tinggi dan telah hidup lebih lama dari kamu akan kebenarannya tentang hidup ini . saya pun baru sedar rupanya gelagat masa saya sibuk nak bercinta tu tak manis langsung . sumpah gedik . saya naik meluat tgk orang yg clash then tak dapat lupakan si dia . rupanya mcm tu jugaklah pndangan orang lain bila saya clash . buruk nyerr perangai saya masa tu .

dulu saya khilaf dgn nikmat dunia . tapi sekarang saya yakin . saya tak perlulah sibuk nak cari teman hidup . sebab apa yang Allah tentukan itu adalah kebaikan buat saya . biarlah saya sibukkan diri dgn buku buku . biarlah fikrah saya sibuk dgn tanggungjawab dan tekanan tarbiyah . dan saya berharap sangat SPM saya akan dapat keputusan yg cemerlang dgn izinNya . insha Allah . yg buatkan saya banyak berubah saya nak ucapkan jutaan dan ribuan terima kasih banyak banyak buat seluruh ahli keluarga saya , mak ayah , kakakkakak , maksedara , ayah sedara , sepupu saya especially Hidayah , Hayati , Fauzi , Sofia , rakan saya yg sentiasa bg dorongan dan kekuatan even kitorang suka bertekak kdg kdg fasal nak tentukan sapa betul haha , really thanks to Afy yg alhamdulillah berubah jugak . kengkawan yg sentiasa up kan semangat saya dalam mengejar ilmu dunia dan akhirat ni . buat Cikgu Aziz dan Uncle Sham yg bnyk buat saya berfikir matang , nature , hehe . Sir Lee and Puan Kanimalar , che gu Wahab , about my Math becomes greater than past . arigato gozaimas *tundukk * . doakan semoga aku terus berada dalam hidayah Allah dan perlahan lahan berubah utk jadi sorang yg lebih baik dari dulu .

to all my friends yg amik SPM tahun2011 ni tak kiralah Perak ke , Pahang , N9 , JB , Sarawak , 1 MALAYSIA lah senang , hope kita sama sama capai keputusan yg thumbs up . kurangkan internet , kurangkan kemudahan teknologi , kurangkan makan yg lemak tinggi dan kurangkan sudu gula *musim kesihatan . . kurangkan perasaan marah . lebihkan amal ibadah , lebihkan insaf dan taubat kepada Allah , lebihkan  masa bermesra dgn buku rujukan . paling penting kuburkan sifat dengki , marah , masam muka , benci , suka fikir tanpa soal siasat bak cerita anak mami kembali 'serbu tak pakai helmet' , hilangkan lah semua tu demi keredhaan yg dicari . . berkawanlah dgn semua orang kerana I M A N . bukan kerana paras rupa dan pangkat . tapi kerana iman terhadap Allah . nescaya hidup pasti tenang .

really miss my completed and trifling family. hahaha
aznil - tok
afy - daddy
fatin and fakhira - mummy
azraai - big brother
me - baby
diana - little baby

nenek je tak de lagi kan ? nanti kita tolong cari utk tok okay . kesian dah lame duda tu . . hehe



dari merangkak akhirnya kita bongkok dan terus baring terkaku selama lamanya


setension ni ke bila asyk belajar jeeee ??



good MORNING






out peeps






muahahahaha



:)

No comments:

Post a Comment