Posts

Showing posts from December, 2010

musim sejuk dan hujan di Kuantan

Image
hujan lebat mencurah kini bagaikan tiada henti  kaulah laguku  kau irama terindah tak lagi ku dengari kau pergi . . . pergi . . 

ceceyh , menyanyi lagu aizat la plak . sedap suara saya kan ? haha .  saya nak cakap fasal musim hujan yg sedang melanda Kuantan sebenarnya . ingatkan balik dari Perak niyh , cuaca kat Kuantan okey la . rupanya ='=
sejuk teramat la sangat . kalah Cameron Highland dgn Genting Highland . mandi ? jangan harap lah . air sejuk ooo . menggigil saya dibuatnya . bukan kata saya , mak dgn ayah pun sama ! ayah siap bohong kata dah mandi , tapi sebenar tak ! hehe . mcm tu pun ada . kelakar tgk gelagat mak dgn ayah lepas mandi . 
saya nak tidur pun tak selesa . kipas tak pasang , selimut tebal , 5 bantal keliling saya *termasuk 2 bantal busyuk . hehe . nak peluk bantal pun sejuk ! semuanya SEJUK ! macam mana nak pergi oversea kalau tak tahan sejuk ? dah la pernafasan saya tersekat . 
musim sejuk ni apa orang selalu buat ? tidur ? makan ? memang , saya buat semua tu . lepas t…

Al-Fatihah buat opah

Image
semoga Allah mencucuri rahmat opah dan menempatkannya di kalangan orang yg beriman . terkejut saya bila mak kata opah dah meninggal . sebab baru je semalam lebih kurang nak dekat pukul 3 pagi saya ade post 1 updated blog tamat cuti 2010. arwah meninggal dunia sekitar jam 2 pagi . dan saya baru tahu berita kematian tu pada pukul 7 pagi . ucapan takziah buat keluarga mak long . yg pergi tu tetap pergi .













daripadaNya kita datang , dan kepadaNya jualah kita kembali






Al-Fatihah buat opah 






='=

hari pertunangan kakak saya

Image
sori lambat update yg ni sebab ada hal tetentu . sekarang baru saya agak free sikit nak update mcm mcm dalam blog ni . alhamdulillah akhirnya kakak saya dan tunangnye bertunang dgn sempurna pada tarikh 19 Disember 2010 . semoga sampai ke jinjang pelamin dan seterusnya hingga akhir hayat dgn restu ibubapa dan restu dari Allah . amiin . .











sepanjang perjalanan dari Perak ke Pahang di penghujung 2010

Image

tamat cuti 2010

alhamdulillah , akhirnye selamat jugak sampai ke rumah saya di Kuantan ni setelah hampir 10 jam berada dalam kereta dari Selama . lenguh badan tak terkatalah . tp lagi kesian kat ayah yg drive tanpa pengganti . hehe . sebelum balik nye , saya ade singgah Taiping Sentral *tempat lepak* kejap . nak gi beli beg then tunjuk kat si Iqi kedai kasut yg abgnye nak beli . lepas tu , dah selesai beli . ayah tak suka ambil mase lame lame kat dalam Ts , takut kang lambat sampai . otw ke parking kereta , saya agak tergamam tgk Mazda ape ntah meluru masuk kat parking sebelah . perghh warne merah tu . . pewwit , mengancam . tapi tak la setanding BMW saya . hikhik .  tibe tibe terdengar ade orang 'hon' kami . saya pun toleh , eh , seakan aku kenal kereta tu . ouh ye , Cikgu Aziz dgn anak anak daranya . tapi saya tak perasan anaknya . perasan rambut nya yg mahal . hehe . tapi tak sempat jumpe lame coz we all dalam kereta and belakang pun ada kereta lain lagi . sempat tegur secara kasar la jawa…

sorry sorry

arghh malunya . nasib baik la tuan punya barang tak de kat sini . sori teramat sebab pakai baju hg . tak sangka badan hg kecik . tp tgk dari jauh , badan hg tough . aiyokkk . tahu tak , aku malu smpai terasa na menyorok kat tempat paling dalam sebb pkai baju hg . pipi aku merah . aku terasa na main jauh jauh .








FLYFLYFLYFLYFLYFLY








sori lagi sekali kalau ade sape sape yg cerita fasal ni kat hg . aku betul betul taktahu bju hg . egt baju angah .  asif , asif , asif , asif :(
















saya M A L U ='=

This Is Me – Demi Lovato (Camp Rock OST) « Song & Lyrics

copy DOG !

hey kau , kau .. ye kau lah . yg sedang berada dalam kawasan aku niyh . yg pandai pandai bace blogger aku . dgr sini baik baik eh . aku mmg ta kesah kalau kau na copycat segala mak nenek ayat ayat aku . aku ta marah ouh . sikit talak helan . berapa banyak kau na ciplak . tu kau punya suka . tp aku cukup ta suka kau , kau dgn kawan kawan kau yg  lain tu ! aku ta nak kau kau dan cow copycat gambar gambar aku . minta izin dulu . ingat gambar aku ni boleh main print print ke ?! kalau aku tahu u got my pic without my permit , seriously u are booking of  death darling ! so behave . gambar tu bukan satu perkara mudah . fasal gambar jugak yg boleh berlaku yg bukan bukan . aku pun tak teragak agak nak report polis kalau korang buat mcm tu termasuk cow .

menyesali zaman Jahiliah

Image
AKU rasa semua orang pernah melalui 'zaman jahiliah' . zaman ketika ego keremajaanmenguasai diri lalu kita berani membelakangkan hukum Allah , even sebelum ni parents da penat lelah utk memastikan iman yg kuat di dada cahaya permata mereka *anak* . aku pun mcm tu . after tamat pengajian , aku terus dpt tawaran bekerja di agensi pengiklanan . mmg happenin ar , dpt pgg duit sendiri ouh . mampu beli apa apa pun . duit bnyk , beli arr ape aku na . kau kesah apa ?
selalunya pakaian yg aku pakai ni ta baik ar , i means menjolok mata , skirt pendek , blaus ta cukup kain kat lengan *sexy* . rambut pun mcm mcm warna aku sapu . sembahyang pun bila aku rasa susah . aku selalu clubbin  kat sekitar Jalan Raja Chulan , Jalan P.Ramlee dan Jalan Bukit Bintang bagaikan rumah kedua aku ar . bangganya aku masa tu , riak nak mampos ! wanita modenlah katakan sentiasa up-to-date dear
Allah itu Maha Kaya , Maha Pengasih lagi Penyayang . until one day , petang arr mse aku tnggu teksi na balik umah , be…

SPM ohh SPM ....

ohoiiii , 2010 da na berlaluu . . tamatlah suda budaya na main main mcm dulu . 2011 penuh dugaan . SPM sengaja na berperang dgn insan yg berumur 17 tahun . makkk tolongggg !! separuh sesak nafas ni na tempuh SPM . tp apa yg takut sangat ? bukannya SPM tu na baham aku . dye suh jawab soklan exam je . ye lah , exam tu senang gilerrrr , tp susah ooii na perah otak menjawab . ta de sape boleh tolong . tahun depan , ta de lagi kemudahan yg bakal aku dapat . ='=
Facebook , Games , Formspring ,  MySpace , Blogger ,  YM , Skype , OVER !! ta dapat sentuh laptop la jawabnyerrr . . arghhh ! kenapa la . tapi ta pe lah . ni semua untuk kehidupan aku pada masa hadapan . kan kan kan ? so sesapa yg lawat blog aku niyh , na pesan . . by next year 2011 aku ta gune semua kemudahan tu . fb bakal deactivated begitu juga dgn yg lain . insha Allah blogger aku tetap check in . ta pun , tulis dlm diari buruk aku tu lahh . hahaha . handphone pun jarang text lepas ni . bajet sikit kredit . ta de la tiap ming…

best kalau ada ABANG kan ??

seronok bila tgk adik beradik orang lain perfect . perfect dari segi apa ? ha , ni lah yg aku na bgtahu . perfect yg aku maksudkan ialah siblings yg terdiri dpd abang , kakak , adik lelaki , adik perempuan . pastikan pondan tak de *kiddin* . macam keluarga abah semuanya ada , lengkap , cukup syarat , 10 . seronok ouh . aku ade 2 orang kakak . sorang lagi da lame meninggal , 1990 i guess . kalau dye ade , rupa dye seiras aku . cuma aku ta secantik dye . Allah ambil nyawa dye mungkin sbb ta nak kami sekeluarga bongkak dgn kelebihan yg ada . maklum arr , sumpah cantik dye tuhh . kening yg bagaikan diukir , bibir yg comel , mata yg bulat dan besar , putih , rambut halus , hidung tinggi . bak kata perfect arr dari segi ciptaan Tuhan . 
aku agak kalau dye masih hidup , mesti aku lah paling manje dgn dye kan ? tp Allah lebih sygkan dye . ta pe lah . semoga Allah merahmati diri mu sayang . bukan hanya dye sorang yg cantek . angah , kakcik termasuk aku pun cantek gak *pitam* . seronok gak bile …
apa maksud di sebalik semua ni ? game apa yg kau cuba bermain ? kau sedar ta apa yg kau buat ? aku ta faham sejak pergaduhan tu . apa maksud kau ? kau sembunyikan sesuatu kan ? liciknya kau bermain . dan hari ni aku tahu lagi game kau . kenapa kau buat macam ni dgn aku ? apa salah aku ? aku tahu sekarang kau mesti benci dgn aku . tp apa sebabnya ? adakah sebab kesalahan yg bukan berpunca dari aku ? atau kesalahan yg baru sebentar aku selongkarkan ?

ta boleh kah kau cuba untuk berterus terang ? susah kah bg dirimu wahai khalifah dunia ? di mana kau letak ilmu mu yg tinggi menggunung ? tegar nya kau menukarkan kebenaran ! kau HIPOKRIT ! hipokrit utk menegak perasaan kau sendiri . kau selingkuh dgn hatimu . kau mendustakan hati yg ta pernah tipu .

kau tahu ta yg aku terlalu sayangkan ukhwah yg terjalin antara kita ?pernah kau terfikir berdosanya diri kau utk memutuskan silaturrahim ? susah payah kau belajar agama dan sekarang kau sendiri yg menjatuhkan nya ?

ta salah kalau kau berterus t…

warkah buat ATOK

Image
Ahad , 29 November , lebih kurang 5 petang

kami bersiap utk balik Taiping dari Kampung . tgh summbat beg baju dlm kereta , atok kata
"lah , hg da na balik , atok baru egt na suruh hg picit kaki atok , lenguh ni"
"tape atok , meyh sini adeq picitkan . sempat lagi"
tapi atok tolak .
"jgn lah . hg dah na balik . ta dapat la atok rase hg picit lagi"
"humm , oke , minggu depan ade balik , adeq picit ye tok?" sambil mengusap dibwah dagunya . *lembut*
"ta sempat dah la kowt . ntah atok dah tak ada"
"eh , kenapa ckp mcm ni ? atok na adeq marah ye?. jgn cakap fasal mati okey . kita da janji !"
atok tersenyum dan mengusap pipi aku .


Rabu , 02 Disember , 9.45 p.m

mak ta de , pergi dewan dgr ceramah , biasalh hari rabu , kakcik pulak baru balik dari kerje . aku sorang je kat rumah . ta tahu na buat apa . humm , bukak MTV lahh . lagu best . tukar channel . kartun , baru layan . hehe . ta jadik , tukar cter P.Ramlee . tp kenapa aku rasa sun…

mimpi S A W yg agak pelik !!

Image
arghh , baru pukul 2.30 a.m . awal lagi na tido . layan FB dulu lahh . tett tett . almost three o'clock la syera . F I N E ! fb , blogger , games OFF ! bentang toto Jepun tu . ahh , sedapnyerr dapat baring . tarik selimut tebal (sejuk) . pusing kiri . pusing kanan . eh , kenapa ta mau lena ? okeoke . tangan sakit ='= . lupa lahh . cuba ubah posisi tidur dan akhirnyaa       zZZZzZZZzzZZZzzzzzzzzzzz (mula mengembara)

tibe tibe aku sedar . aku ada kat negara asing ?! OMG . apakah yg sedang berlaku ? pukk ! eh , sape yg cepuk bahu aku niyh ? "hey syera , ape yg kau buat tgh jalan niyh ? baring ta tentu hala ?'' orang putih pun tahu cakap Melayu ? hati aku terdetik . ok , amazing . (lancar plak tu) ada 3 orang termasuk aku .

CERITA PERTAMA
aku , Steve dgn Jass berada kat satu rumah kosong . entah macam mana aku jadi penakut dgn hantu ?! ada sorang tua bekal kan kitorang dgn senjata masig masing untuk lawan hantu hantu . aku dapat something yg macam machine gun .WOW ! hah…

M E N A N G I S

PERNAH TAK awak menangis ? 
Jika menangis, apakah punca dan sebabnya ? 
Menangis adalah fitrah manusia tetapi sebab tangisan akan memberikan harga dan nilai tersendiri . Allah yang menciptakan ketawa dan tangis . Banyak air mata mengalir di dunia ini . 
Sumbernya dari mata , mengalir ke pipi terus jatuh ke bumi . Mata itu kecil namun ia tidak pernah kering . Ia berlaku setiap hari tanpa putus putus . Seperti sungai yang mengalir ke laut tidak pernah berhenti . Kalaulah air mata itu terkepung , seperti air hujan , banjirlah dunia ini . 
Menurut Ibnul Qayyim ada beberapa jenis tangisan antaranya ialah: 
1.   Menangis kerana kasih sayang dan kelembutan hati. 2.   Menangis kerana rasa takut. 3.   Menangis kerana cinta. 4.   Menangis kerana gembira. 5.   Menangis kerana menghadapi penderitaan. 6.   Menangis kerana terlalu sedih.7.   Menangis kerana terasa hina dan lemah. 8.   Menangis untuk mendapat belas kasihan orang. 9.   Menangis kerana mengikut-ikut orang menangis. 10. Menangis orang munaf…